Conferința Națională de Drept Penal și Procesual Penal – Ediția II

Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

octombrie 23 @ 12:00 pm - 5:00 pm

Asociația Avocaților Penaliști din România – AAvPR va organiza, la data de 23 octombrie 2024, Conferința Națională de Drept Penal și Procesual Penal – Ediția a II-a, cu tema „Impactul inteligenței artificiale în procesul penal”, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane din București, Asociația Criminaliștilor din România și Asociația Română de Științe Penale.

Conferința va avea loc la sediul Facultății de Drept a Universității Româno-Americane din București, Bd. Expoziției Nr. 1B, Sector 1, Mun. București.

Conferința este dedicată avocaților specializați în domeniul dreptului penal și procesual penal, dar și celorlalți profesioniști care activează în acest domeniu, având ca scop o abordare interprofesională a inteligenței artificiale din perspectiva dreptului penal substanțial și a procedurii penale.

Conferința va fi susținută de avocați și alți profesioniști ai dreptului, profesori universitari, cercetători științifici, doctori și doctoranzi, cu înaltă recunoaștere profesională și academică.

Articolele științifice prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un număr special al Revistei de Drept Penal, revistă de prestigiu în domeniul științelor juridice, indexată în baze de date internaționale.

Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare în principiu de către INPPA. Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregatire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.

Accesul la lucrările conferinței este condiționat de transmiterea formularului de înscriere și a copiei de pe legitimația profesională, la adresa de e-mail office@aavpr.ro, până la data de 16 octombrie 2024. Participanții trebuie să prezinte legitimația profesională cu ocazia înregistrării în tabelul centralizator. Participarea la conferință este gratuită.

Comitetul de organizare:

  1. Av. prof. univ. dr. Petre Buneci – Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, Vicepreședinte al Asociației Române de Științe Penale, Vicepreședinte al Asociației Criminaliștilor din România, Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România.
  2. Av. prof. univ. dr. Constantin Duvac – Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din București, Președinte al Secției de științe penale a Academiei de Științe Juridice din România, Președinte al Asociației Române de Științe Penale, Vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România.
  3. Av. prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca – Avocat în cadrul Baroului București, Lector în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Rector al Universității „Nicolae Titulescu” din București; Președinte al Asociației Române de Drept Penal al Afacerilor; Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Științe Penale; Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România.
  4. Av. prof. univ. dr. Carmen Silvia Paraschiv – Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.
  5. Av. conf. univ. dr. Bogdan Buneci – Avocat în cadrul Baroului București, Conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, Președinte al Asociației Avocaților Penaliști din România, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal.
  6. Av. drd. Eduard Constantin – Avocat în cadrul Baroului București, Vicepreședinte al Asociației Avocaților Penaliști din România, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal.

Program preliminar:

11:30-12:00 – Înregistrarea participanților

12:00-12:10 – Deschiderea lucrărilor conferinței

Moderator: Av. conf. univ. dr. Bogdan Buneci

12:10-12:30

Av. conf. univ. dr. Bogdan BuneciRespectarea drepturilor fundamentale a persoanei fizice privind măsurile ce se pot lua în procesul penal prin utilizarea sistemelor inteligenței artificiale (Avocat în cadrul Baroului București, Conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, Președinte al Asociației Avocaților Penaliști din România, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal).

12:30-12:50

Av. prof. univ. dr. Petre BuneciRolul magistratului în aplicarea inteligenței artificiale în procesul penal (Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, Vicepreședinte al Asociației Române de Științe Penale, Vicepreședinte al Asociației Criminaliștilor din România, Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România).

12:50-13:10

Av. prof. univ. dr. Constantin DuvacInfluența inteligenței artificiale asupra instituțiilor dreptului penal general și necesitatea regândirii acestora (Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din București, Președinte al Secției de științe penale a Academiei de Științe Juridice din România, Președinte al Asociației Române de Științe Penale, Vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România).

13:10-13:30

Prof. univ. dr. Ovidiu PredescuNatura juridică a inteligenței artificiale. Răspunderea juridică a inteligenței artificiale. Inteligența artificială și justiția penală. Prezent și viitor. (Profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, Prim-Vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, Cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Director fondator al publicațiilor „Dreptul”, Secretar general al Academiei de Științe Juridice din România).

13:30-13:50

Prof. univ. dr. Tudorel ButoiExpertiza psiho-legală judiciară sub aspectul noutății în câmpul probatoriu (Psiholog principal clinician, Psiholog criminalist, Prim-expert în tehnica poligraf, Profesor universitar la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti).

13:50-14:10

Av. prof. univ. dr. Carmen Silvia ParaschivProces penal, inteligența artificială și respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor în cadrul procesului penal – simple considerații (Avocat în cadrul Baroului București, Profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București).

14:10-14:30

Av. conf. univ. dr. Barbu DenisaInteligența artificială și rolul avocatului în cadrul procesului penal (Avocat în cadrul Baroului Dâmbovița, Conferențiar universitar la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Valahia” din Târgoviște).

14:30-14:50

Av. drd. Eduard ConstantinRăspunderea penală în cazul falsificării bancnotelor prin intermediul tehnologiei DeepFake ca formă a inteligenței artificiale (Avocat în cadrul Baroului București, Vicepreședinte al Asociației Avocaților Penaliști din România, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal).

14:50-15:10

Av. drd. Bogdan BărbuceanuIntervenția inteligenței artificiale în prevenirea săvârșirii infracțiunilor de serviciu (Avocat în cadrul Baroului București, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal).

15:10-15:30

Av. Cosmina Popa Inteligența artificială în dreptul penal și sistemul de justiție penală (Avocat în cadrul Baroului București, Membru al Asociației Avocaților Penaliști din România).

15:30-15:50

Cons. jur. drd. Elena Irina RahimianImportanța inteligenței artificiale în dreptul penal al afacerilor. Inteligența artificială – parte componentă a strategiei de combatere a evaziunii fiscale în România (Consilier juridic în cadrul Ministerului Transporturilor).

15:50-16:10

Cpt. drd. Sorin Constantin Lică, Insp. pr. Gabriel Chirilă Responsabilitatea penală în era inteligenței artificiale, de la autorii umani la agenți autonomi (autor 1: Căpitan-Instructor militar I în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Membru al Asociației Române de Științe Penale, Membru al Asociației Internaționale de Drept Penal; autor 2: Inspector principal de poliție-Comandant în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București).

16:10-16:30

Cms. Patric Daniel Ghebaru Controverse și perspective ale inteligenței artificiale privind regimul represiv al executării pedepselor (Comisar de poliție penitenciară, Director al Penitenciarului Mioveni).

16:30-17:00 – Discuţii, concluzii şi închiderea lucrărilor conferinţei.

Persoane de contact:

Av. conf. univ. dr. Bogdan Buneci

Telefon: 0769 649 558

E-mail: bogdanbuneci@yahoo.ro

Av. drd. Eduard Constantin

Telefon: 0726 585 872

E-mail: eduardconstantin157@gmail.com

Detalii

Dată:
octombrie 23
Oră:
12:00 pm - 5:00 pm

Organizator

Asociația Avocaților Penaliști din România
Telefon:
0726 585 872
Email:
office@aavpr.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Universitatea Româno-Americană
Bd. Expoziției Nr. 1B, Sector 1
Bucureşti, România
+ Hartă Google